…nog 6 maanden

De training is begonnen! Dagelijks gezonde voeding en afwisselend werken aan spierkracht en conditie. Ter ondersteuning van de training heb ik gezocht naar voedingssupplementen. Online is hierover volop te vinden en tijdens mijn opleiding heb ik hierover het een en ander meegekregen. Echter bestaat er nogal discussie over de zin en de onzin van het gebruik van aanvullende vitaminen, mineralen, eiwitten en allerlei andere bouwstoffen. Tijd dus om het een en ander zelf aan den lijve te ondervinden.

Whey Proteine

Ofwel… eiwitshakes. Volgens verschillende onderzoeken kunnen deze shake’s een bijdrage leveren bij het herstel en de opbouw van spierweefsel na kracht- of conditietraining. De in water opgeloste eiwitproteïnen worden na inname snel door het lichaam opgenomen. Eiwitten zijn de bouwstoffen van je lichaam: een cel is opgebouwd uit eiwitten en water (en mineralen). Door het gebruik van eiwitten kan het lichaam dus sneller cellen bouwen. Het lijkt logisch dat wanneer je het lichaam een trainingsprikkel wilt geven, je ook zorgt voor de juiste stoffen om deze prikkel te verwerken. Water en eiwitten dus. Tijdens een intensieve conditietraining is het daarnaast ook verstandig om wat extra brandstof (suikers) in te nemen.

Chlorella / spirulina

Spirulina is rijk aan eiwitten, vitaminen, essentiële aminozuren, mineralen en essentiële vetzuren.
Veel pre-klinische studies en klinische studies suggereren een reeks therapeutische effecten,
variërend van cholesterolverlaging, het verbeteren van het immuunsysteem, het promoten van
gezonde darmflora en het verminderen van gezondheidsschade door blootstelling aan zware metalen.
Chlorella is een van de meest onderzochte voedingsmiddelen in de geschiedenis en biedt een aantal uitzonderlijke
gezondheidsvoordelen. De bekendste hiervan is Chlorella’s vermogen het  lichaam te
helpen in het afvoeren van gifstoffen. Verder wordt het relatief hoge RNA/DNA gehalte in Chlorella
geassocieerd met… ja ja:ouderdomsvertraging. Lijkt me niet verkeerd 🙂

(http://www.spirulina.nu)

Probiotica

“Je weerstand wordt bepaald in je darmen.”  Dit is een uitspraak die wordt gebruikt in een reclamecampagne. Naast mijn voedingsaanpassingen wil ik mijn darmflora een extra steuntje geven. De effecten van pro-biotics zijn (nog) niet onomstotelijk bewezen, maar er zijn voldoende aanwijzingen dat bij de inname van genoeg goede probiotica het evenwicht van onze darmflora kan worden hersteld. Hierdoor zijn de darmen beschermd tegen bacteriën, virussen en andere toxische producten en ontwikkelen we een beter immuunsysteem.

FullSizeRender