Geef je op voor workshop
Ruiter en paard
dinsdag 10 oktober
18.30 tot 22.00
Ruiter en core stability
Tijdens het paardrijden is de balans van de ruiter ontzettend belangrijk, wij verwachten namelijk dat het paard op vier benen in balans kan lopen onder de ruiter. Wanneer wij onze eigen balans niet onder controle hebben en dus scheef zitten, zitten wij het paard hier in de weg waardoor hij niet optimaal kan presteren.
Geen fit paard zonder ruiterfitheid
Wij weten nu dat ruiterfitheid niet enkel is voor ruiters die presteren op hoog niveau, ook beginnende ruiters hebben er baat bij wanneer zij fit zijn tijdens het paardrijden. Wanneer wij denken aan ruiterfitheid is de conditie als eerste belangrijk, zoals dat bij elke sport een pre is. Houding, lenigheid, coördinatie, ontspanning en focus volgen.
Bij de houding moet men vooral denken aan de core stability, rompstabiliteit. Niet alleen de buikspieren, maar ook de rugspieren kunnen hierin getraind worden. Door het versterken van de core, wordt de houding verbeterd en zijn de spiergroepen beter onder controle. Mogelijk is dat tijdens het paardrijden verkeerde spieren worden aangespannen. Goed voor het lichaam van ruiter en paard is wanneer de spieren van de ruiter op de juiste momenten kunnen ontspannen en aanspannen. Door het ontspannen en aanspannen van de spieren van de ruiter, kan het paard weer van de ontspanning naar de aanspanning lopen. Middels deze ontspanning kunnen wij het paard vertrouwen geven in de ruiter, waardoor de band tussen ruiter en paard sterker wordt.
Naast conditie en core stability, is lenigheid van een ruiter tevens belangrijk. Een ruiter zit in een en dezelfde houding, waardoor spieren kunnen verkorten. Van een paard wordt ook verwacht dat hij kan rekken en strekken, dus dan mogen wij het zelfde verwachten van de ruiter.
Bron: lijf en gezond