Good Food

Met over 7 maanden een zware tocht voor de boeg, ben ik begonnen mijn lichaam voor te bereiden op de grote fysieke belasting die komen gaat. En dus: een maandje exclusief smullen van complexe koolhydraten, eiwitten, vitaminen en schimmelvrije producten…

Voor de opbouw van spieren en uithoudingsvermogen zijn immers de juiste bouwstenen nodig.

 Darmspoeling?

Maar de juiste voeding is niet mijn eerste stap. Om mijn lichaam optimaal in staat te stellen al die bewust gekozen voedingsstoffen in zich op te nemen, richt ik mij eerst op de plek waar dit gebeurt: de darmen.

Aan de reiniging van de darmen zijn nogal wat artikelen gewijd. Na enige verdieping in deze materie concludeer ik dat een darmspoeling zinloos is of zelfs schadelijk kan zijn. (http://www.homeopathie-equilibrium.nl/Lists/Berichten/Post.aspx?ID=140)

En omdat het vooruitzicht van een dergelijke spoeling me toch al niet aanspreekt, kies ik opgelucht voor het alternatief: natuurlijke reiniging.

 Natuurlijke reiniging

De darmen reinigen zich goed door een ‘vasten’ periode van minimaal 6 uur (terwijl je slaapt). Door na deze periode water te drinken worden de darmen al aanzienlijk gereinigd. Na nog wat googlewerk heb ik een manier gevonden om mijn darmen op een natuurlijke manier te ondersteunen. Ik start de dag met 0,5 liter lauw water met sap van een halve citroen en een scheutje olijfolie. De citroen heeft een reinigende en ontgiftende werking en als ik de websites mag geloven draagt deze zure vrucht bij aan zowat alle facetten van mijn gezondheid. (http://www.ahealthylife.nl/15-redenen-om-elke-ochtend-citroenwater-te-drinken/)

Een uur later neem ik pas mijn ontbijt: havermout met banaan, krenten, kaneel, goji bessen en kokend water. Lekker!

Ook gedurende de dag nuttig ik alleen trage koolhydraten. In tegenstelling tot snelle koolhydraten (zoals in bloem en geraffineerde suiker), zetten trage koolhydraten zich langzaam om in suiker waardoor je bloedsuikerspiegel minder explosief stijgt. Door een snelle stijging maakt je lichaam veel insuline aan, waardoor je bloedsuikerspiegel keldert en je opnieuw verlangen krijgt aan koolhydraten. Deze extra koolhydraten worden uiteindelijk weer omgezet in vetten.

 eten

Mijn dieet bestaat voorlopig uit:

  • veel groenten: peulvruchten, erwten, courgettes, spinazie etc.
  • fruit
  • noten: ongebrand en ongezouten
  • havermout
  • vis, kip en ei 

De voedingsmiddelen die ik vermijdt zijn: 

  • schimmelhoudende producten: champignons, schimmelkaas, bier en wijn ed. (gisten)
  • suikers en snelle koolhydraten: brood (gisten), aardappelen, witte rijst etc.
  • melkproducten: deze hebben invloed op de slijmlaag van je darmkanaal
  • geen varken- of rundvlees

Een prima dieet om me de komende periode aan te houden. Met een lunch die bestaat uit gegrilde groenten, kikkererwten, vis en noten mis ik de belegde boterham voorlopig niet!

Vanaf volgende week zal ik supplementen gaan toevoegen. Wordt vervolgd..